Menu
Gezondheid

Ben jij misschien ook suiker verslaafd….?

Suiker verslaafd

Suiker verslaafd

Het avondeten zit er nog maar net in. En dan voel ik de onrust al… Trek in iets zoets. Eens denken; wat ligt er nog in huis? Koekjes? Chocola? Maar nee, dat is natuurlijk niet zo slim. Waarom zou ik nu iets nemen? Ik heb toch net gegeten?

Ik drink een kopje thee of een glas water en plof weer op de bank. ‘Hmmm, ach, 1 stukje chocola kan toch geen kwaad? Had ik niet nog ergens die reep chocola liggen die we niet gebruikt hebben voor de shoot?’

Nog heel even probeer ik vol te houden dat het echt niet handig is, maar die reep roept te hard. Hij (of zij) wint en in plaats van dat ene stukje chocola, gaat de hele reep naar binnen.

Suiker verslaafd. Stapel suikerklontjes

Soms denk ik wel dat ik niet zo zeer suiker verslaafd, als wel eet verslaafd ben. Want is er geen suiker in huis dan ga ik voor de kaas. of nootjes. of wat er dan ook maar in de buurt is. En nee daar ben ik heus niet trots op. Soms gaat het weken lang goed. Het is vaak een flow waar ik dan in zit.

Gezond eten hangt vaak samen met een periode dat ik niet al te druk ben met werk. Zodra ik dag in dag uit een fotoshoot heb gaat het al snel fout. Of er zijn teveel lekkere dingen tijdens de shoot voorbij gekomen of er was nog van alles over wat dan mee naar huis moet.

En geloof me ik probeer dat te voorkomen maar het alternatief is weggooien (ja dat gebeurd ook wel eens), de hele buurt langs om alles uit te delen (doe ik ook soms) of alles bij iemand anders in den mik te douwen (gebeurd ook wel eens). O ja en invriezen. Dat gebeurt ook wel eens. Feit is nu eenmaal dat mijn werk rondom eten draait. Ik kan dat niet uitzetten of veranderen.

Wilskracht

Wilskracht is dus super belangrijk. Want je voor nemen om geen zoetigheid te eten is één ding, maar als je dan toevallig de volgende dag een fotoshoot hebt met stapels heerlijke koekjes…. dan is die wilskracht het enige wat tussen jou en dat koekje staat. Dat is lastig. Maar uiteindelijk natuurlijk niet helemaal onoverkomelijk. Ik bedoel: er zijn ongetwijfeld mensen die een lastiger baan hebben of die op een andere manier verleidt worden tot het eten van….

“Proef dan alleen een hapje” Is een van de meest gehoorde ‘oplossingen’ die dan worden aangedragen. Maar dat ene hapje is meestal al voldoende om met neus en al volop in de koekjes te duiken. Ik hou de koekjes maar even aan als voorbeeld want logischerwijs heb ik minder last als we complete diners bereiden.

Gewoon niet eten

Ik moet er dus gewoon niet aan beginnen. Dat is het belangrijkste. Maar ja, dat is dan weer makkelijker gezegd dan gedaan. De laatste tijd was het bal. Druk overdag, ‘s avonds lekker bank hangen en ja daar hoort een snackje bij. Vind ik dan tenminste. Maar die snackjes zijn natuurlijk precies het probleem. Zucht…

Bankhangen met een glaasje water dan maar.

Hoe dan ook; er moet nu echt wat gebeuren want ik eet me echt letterlijk ziek. Heb ik een zak met mini marshmallows over (en die vind ik niet eens lekker) dan gaat die zak in 10 minuten leeg. En voel ik me daarna echt niet helemaal lekker. Want al die suiker hakt er altijd wel in. Tijd dus om het heft weer in eigen hand te nemen.

Weight Watchers

Dit keer heb ik gekozen om voor een periode het Weight Watchers programma te volgen. Het simpelweg bijhouden van voedingsmiddelen en wat er zoal naar binnen gaat is een eye opener. Ik word er niet perse blij van maar ik heb wel even structuur nodig en een digitale stok achter de deur. Lijstjes bijhouden heb ik altijd al leuk gevonden dus dit is voor mij een methode die werkt.

Ik ben vandaag begonnen. En het is grappig hoe dat dan werkt. Want ik heb nu al veel minder in mijn mond gestopt dan ik normaal had gedaan. Want dat ontbijt van 9 punten? Jee dat was toch best veel. Dan eet ik wel een groene shakshuka voor de lunch want dat is maar twee punten. En nee die boterham laat ik wel liggen. En die cake? Een mini stukje genomen, want ja, dat is veel punten.

O en dat mini stukje? Ik ontwikkel ook nog eens recepten dus niet proeven is niet altijd mogelijk. Het moet tenslotte wel smakelijk zijn. Dus proeven moet. Ook dat nog. Hahaha.

Anyway, ik ga ervoor. En ja ook zo vlak voor kerst kan dat prima. Why not? We hebben toch een gekke kerst en alles wat ik nu niet in mijn mond stop is al meegenomen. Met kerst mag dat best wat flexibeler om het daarna weer op te pakken.

Maar kerst duurt nog ruim een week dus in die week kan ik toch die suiker draak alvast een beetje aanpakken! `Ben jij ook suiker verslaafd? Laat het me weten. Kunnen we er misschien samen wat aan doen!

Word vervolgd!

Check ook mijn post detox recap.

Sharing is caring!

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.