Menu
Brainfarts

Goede voornemens – ja of nee?

Goede voornemens 2021

Elk jaar weer doen we het massaal: we nemen ons van alles voor. Op 1 januari gaan we stoppen met roken, afvallen, gezond eten, beginnen met sporten en nou ja vul zelf maar in. De goede voornemens vliegen je om de oren.

We stellen onszelf vaak doelen die al bij voorbaat gedoemd zijn te mislukken. Want waarom wachten tot 1 januari om iets te doen als je het echt wilt? Die datum zorgt er niet op magische wijze voor dat jouw voornemens dit keer kans van slagen heb. Sterker nog; het grootste deel van de goede voornemens haalt de maand januari niet.

Daar komt nog bij dat heel veel goede voornemens zijn gebaseerd op wat je denkt dat je zou moeten doen, in plaats van dat het iets is wat je echt heel graag wilt en waar je volledig achter staat. De onderliggende motivatie ontbreekt dus en dat is precies de reden dat die goede voornemens waarschijnlijk geen lang leven zijn beschoren.

Waarom wachten op januari?

Als je een doel wilt stellen, waarom dan wachten op januari? Elke dag van het jaar is geschikt om een doel te stellen en om aan de slag te gaan met iets dat je graag wilt. Dat betekent dat er 364 dagen zijn waarop je prima een besluit kunt nemen om beter voor jezelf te zorgen, te stoppen met roken etc. etc.

En toch…

En toch maak ik me er ook weer elk jaar “schuldig” aan. Want ondanks dat ik ook wel weet dat al die goede voornemens net zo goed op 8 december of 8 juni gemaakt kunnen worden, heb ik ook elk jaar wel weer een aantal dingen waar ik dit jaar mee aan de slag wil. Omdat het nu eenmaal voelt als een nieuw begin. Een nieuwe kans op een betere balans, op beter voor mezelf zorgen enzovoort. Om te stoppen met snacken in de avonduren. En om nou eindelijk eens mijn voeding onder controle te krijgen.

Want het voelt ook gewoon goed om met die dingen aan de slag te gaan op 1 januari. Ook al weet ik dat ik niet hoef te wachten op 1 januari. Een mens kan soms een onlogisch wezen zijn, toch?

Eigenlijk is het ook misschien wel anders: dat goede voornemen had ik al gemaakt vóór 1 januari. Ik was zelfs al een beetje begonnen met mijn goede voornemens in de maand december. Dus misschien is het geen echt nieuwjaarsvoornemen, maar meer een algemeen voornemen. Haha.

Herkenbaar?

Hoe zit het bij jou? Neem jij je elk jaar weer van alles voor op 1 januari? En hou je dat dan ook vol of zijn jouw goede voornemens op 15 januari alweer vergeten?

Ik ben dit jaar stellig van plan om mijn goede voornemens vol te houden en dit keer er echt voor te gaan. 2020 was een slecht jaar voor de meeste mensen. Voor mij persoonlijk was het zakelijk een topjaar maar prive een slecht jaar. Voor het eerst in 30 jaar weer alleen wonen is best een aanpassing. En hoewel ik alleen wonen op zich heerlijk vind, maakt een pandemie het er niet makkelijker op. Hoewel niemand nog weet hoe lang de situatie gaat duren (ik vermoed nog wel een tijd) heb ik de volgende voornemens voor 2021 (ik denk ik deel ze hier, dan heb ik ook meteen een stok achter de deur) Het zijn niet echt wereldschokkende voornemens. Ik vermoed dat half Nederland dezelfde heeft.

 • Gezonder eten
 • Meer sporten
 • Betere balans tussen werk en privé
 • Meer vrienden zien (als dat mag) en reizen (!) – als dat weer kan
 • Minder vaak op mijn computer/telefoon bezig zijn.
 • Nieuwe hobby zoeken

Zoals ik al zei: geen wereldschokkende voornemens. Eens kijken hoe het eind van het jaar eruit ziet!

Sharing is caring!

2 Comments

 • Christa
  January 4, 2021 at 14:41

  Idd ook hier grotendeels dezelfde voornemens Ook al doe ik daar ook niet echt aan, maar het kan m.i. nooit kwaad nog even extra aandacht te besteden aan je doelen. Ik was ook al in december goed bezig. En behalve extra hapjes, drankjes en lekkere dingen met de feestdagen, heb ik niet veel gesnaaid. Dan voel je ineens heel goed wat zo’n dag met veel brood en alcohol met je doet

  Reply
  • Simone
   January 4, 2021 at 17:48

   Ja ik was ook al in december soort van half begonnen. Maar een beetje extra focus kan zeker geen kwaad. En inderdaad overdosis brood (en toastjes en dergelijke) en lekker veel wijn…. heb nog nooit zo beroerd geslapen! hahaha…

   Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.