Menu
Brainfarts

Gezond ouder worden – wat betekent dat eigenlijk? (een brainfart..)

gezond ouder worden

Gezond ouder worden

Gezondheid is een gek fenomeen. Het is voor iedereen anders. Iedereen heeft ook een andere definitie van gezondheid. Voor de een is het afvallen, voor de ander is het aankomen, voor weer een ander is het misschien elke dag sterker worden. Of simpelweg zonder al te ernstige ziektes je oude dag behalen. Kortom; de term ‘gezond ouder worden’ is er een met veel betekenis maar ook meestal met weinig context.

En ja natuurlijk wil ik ook gezond ouder worden. Want mijn grootste schrikbeeld is om ouder te worden op de manier van mijn ouders en van vele andere oudere mensen die ik rondom me zie. Ik ben natuurlijk ook geen 20 meer dus dan ga je toch anders nadenken over die laatste jaren.

Alzheimer/dementie

Als ik me af vraag wat nou mijn grootste schrikbeeld is dan zijn dat voor mij alzheimer (had mijn vader) en parkinson (had mijn moeder). Ooit, in een (niet zo) grijs verleden, werkte ik een blauwe maandag in een verzorgingstehuis voor demente bejaarden. Wat een treurnis om zo je laatste dagen te moeten slijten. Echt verschrikkelijk.

Natuurlijk snap ik ook dat het niet alleen ellende is. Mijn vader was altijd een hele serieuze man. Tot het moment dat hij dement begon te worden. Hij veranderde in een vrolijke vent, die altijd wat te lachen had en dat ook veel deed. Hij was hartstikke populair in het verzorgingstehuis waar hij woonde. Helaas komt dementie vaak ook met andere kwalen en op andere vlakken bleef zijn gezondheid zwaar achter waardoor er op het laatst weinig meer te lachen viel.

Gezond ouder worden

Parkinson

Misschien nog wel erger is de ziekte Parkinson. Mijn moeder leedt er ruim 20 jaar aan voor ze er uiteindelijk aan overleed. Twintig jaar!

Dus die twee voorbeelden zijn voor mij echt wel een soort doemscenario. Het schijnt dat suiker een belangrijke rol speelt of kan spelen bij het ontstaan van zowel parkinson als alzheimer. Dat is interessant als je weet dat mijn ouders nogal zoetekauwen waren. Lekker een bonbonnetje hier en een snoepje daar. Vooral toen ze ouder werden waren er altijd wel koekjes of andere lekkernijen in huis te vinden.

Natuurlijk zijn er nog veel meer slopende ziektes die met name de oudere generatie treffen: kanker, hart- en vaatziektes en de lijst is echt lang. Overigens weet ik ook wel dat er jonge mensen zijn met deze ziektes. Dat is zo mogelijk nog verschrikkelijker. Maar daar gaat het hier niet over.

Wat is gezond ouder worden?

Dus wat is nou gezond ouder worden? Is dat de afwezigheid van ziekte of is dat je zo vitaal mogelijk voelen? Of is dat hetzelfde? Wat betekent gezond ouder worden voor jou persoonlijk? Of willen we allemaal hetzelfde? Dat denk ik niet. Voor mij betekent gezond ouder worden zo vitaal mogelijk ouder worden. Ik wil op mijn 80e nog zin hebben om op reis te gaan, om vrienden te bezoeken, om de wereld te ontdekken. Ik wil lichamelijk en geestelijk ook in staat zijn om die dingen te doen. Ik wil niet semi-gezond achter de geraniums zitten met een breiwerkje.

Gezond ouder worden op reis

Dat betekent gezond ouder worden voor mij. Voor sommigen onder ons betekent het; geen kanker krijgen of niet dement worden. Maar dat is best een negatieve kijk op ouder worden. Want er is meer dan ‘niet ziek worden’.

Als je weet dat de meeste mensen chronisch ziek worden ergens vanaf 40/50 jaar dan is er nog heel veel ruimte voor verbetering. Niet alleen voor heel Nederland, maar zeker ook voor mij persoonlijk. Want jeetje wat een verlies van vitale jaren die je zou kunnen hebben. Als je wat beter voor jezelf zou zorgen. Want daar komt het toch wel vaak op neer.

Zelfliefde

Misschien nemen we wel te snel genoegen met de status quo. “Ouderdom komt met gebreken is een typisch spreekwoord wat niet waar zou hoeven te zijn. Natuurlijk weet ik ook wel dat je niet alles zelf in de hand hebt. Je kunt nog zo gezond eten en leven, maar als je een genetisch defect hebt of je hebt gewoon stomme pech dan kun je daar weinig van maken. Je kunt gezond eten en leven en toch onder een auto terecht komen. Nou ja, er is genoeg wat er fout kan gaan. Een menselijk lichaam is geweldig sterk en een prachtig mechanisme maar ook daar gaan dingen soms niet zoals ze zouden moeten gaan.

En toch…. toch is er veel wat je zelf kunt doen. Ontspanning, goede voeding en beweging zijn de drie peilers waar het allemaal om draait. En nee het gaat echt niet om perfectie. Om altijd en overal je vast te houden aan “gezond leven”. Soms gaat het juist om loslaten, om genieten in het hier en nu. Als je basis goed is, kan je lichaam dat echt wel aan. Want altijd maar ‘gezond’ geeft ook weer stress. En chronische stress is dan weer de grootste killer van onze tijd.

Gezond ouder worden vriendschap

Persoonlijk is er ook nog wel wat werk aan de winkel. Met name ontspanning is niet mijn sterkste eigenschap, maar ook voeding en beweging hebben zeker nog een beetje werk nodig. Balans is misschien wel het sleutelwoord voor mij. De komende tijd ga ik kijken naar alle verschillende onderdelen van gezond ouder worden. Ik ben ook heel benieuwd naar jouw definitie van gezond ouder worden. Wat betekent het voor jou en wat is jouw struikelblok?

Check hier alle brainfarts

Deze brainfart bewaren? Save de onderstaande pin!

gezond ouder worden. Wat houd dat voor jou in en is dat voor iedereen hetzelfde?

Sharing is caring!

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.