Menu
Lifestyle

Food for thought

Food for thought

Deze post heeft niet direct wat met reizen te maken, maar indirect ook weer wel…. Ik ben namelijk sinds 1 april aan het meedoen met de vegan challenge. Ja echt… Even voor diegenen die het niet weten: vegetarisch betekent dat je geen vlees en vis eet, maar nog wel dierlijke producten zoals kaas, eieren, zuivel. Veganistisch eten (ik vind vegan wat gezelliger klinken dus dat gebruik ik) betekent dat je alle dierlijke producten laat staan. Dus ook kaas, eieren, zuivel en zaken als honing. Best heftig he?

Waarom dan??

Om heel eerlijk te zijn vond ik mensen die vegan eten nog niet zo heel erg lang geleden een beetje eng. Want vegetarisch daar kan ik nog wel inkomen, maar veganistisch klinkt toch vooral als een scheldwoord en kom nou; is het niet genoeg om geen vlees meer te eten?

Niet dus

Sinds 7 weken eet ik inmiddels vegetarisch. Dat was niet zo’n hele grote omschakeling want ik was in de loop van de tijd toch al steeds minder vlees gaan eten. Tot ik een aantal maanden geleden een aantal films heb zitten kijken, zoals Cowspiracy en ik me besefte dat – hoe je het ook went of keert – de vleesindustrie echt walgelijk is. Natuurlijk zijn er boeren die verantwoord met hun beesten omgaan en die wel goed voor ze zijn. Ik wil in die zin ook zeker niet iedereen over een kam scheren. Maar feit blijft dat vroeg of laat ook die vriendelijk grootgebrachte dieren moeten worden geslacht. En heb je toevallig recent gehoord over die slachterij in Tielt (in Belgie) en – nog erger – wellicht heb je de film ook gezien?

Undercover

Een man van Animal Rights is daar anderhalve maand undercover geweest en heeft met een verborgen camera beelden opgenomen, waar ik nu nog misselijk van word als ik er aan denk. Varkens die levend in een zoutzuurbad gaan, met gebroken pootjes worden voortgesleept met een haak…. daarna heb ik het afgezet maar het schijnt een docu te zijn van 19 minuten. Ik heb het tot minuut drie volgehouden toen moest ik huilen. Dus…. mocht je erop gaan googlen dan ben je alvast gewaarschuwd.

Ik kwam op die documentaire via de site van Foodlog: heel interessante site als je de voedselindustrie in de gaten wilt houden en in de commentaren onder het stuk over het slachthuis sprak iedereen er schande van. Ook de mensen die goed voor hun beesten zorgen en er dan achter komen dat ze zó aan hun eind komen. Want dat is dan wat er gebeurt aan het eind.

Vegan dus

Wat heeft die slachterij dan met vegan te maken? Nou ondanks het feit dat er voor de zuivel- en eierindustrie niet rechtstreeks dieren worden gedood, gebeurt dat indirect wel degelijk. Alle eieren die uitkomen en jonge haantjes blijken te zijn gaan rechtstreeks de vleesmolen in, want daar hebben we ‘niks’ aan tenzij voor vleeskippen of voor dierenvoer (of in de gehakt… geen idee trouwens hoor)

De koeien die de zuivel moeten produceren staan in mega grote stallen en kalfjes worden direct bij de moeder vandaan gehaald want het is niet de bedoeling dat het kalf kan genieten van de moedermelk. Moet je eens proberen om een baby bij een mensenmoeder weg te halen….

Dat dus

Vegan dus. In ieder geval voor de komende 30 dagen en dan zie ik het wel. Zuivel vind ik nog wel makkelijk om te vervangen maar geen eieren is wel een dingetje.

En dan hebben we het nog niet gehad over dingen als je sociale leven, reizen en dergelijke. Want hoe eet je vegan als je op rondreis bent door Thailand bijvoorbeeld? Blijkt op zich nog wel te doen. Er zit in de buurt van Bangkok best wat en op Happy Cows (wereldwijd) en Vegatopia (in Nederland en Belgie) vind je aardig wat info over restaurants.

En nee ik word nu niet ineens een geitenwollensok dragende vrouw met een baard en ben ook verder eigenlijk niet veranderd… Ik eet alleen geen vlees en vis en voorlopig helemaal geen dierlijke producten. Dus…

Sharing is caring!

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.