Menu
Werk

Een eigen bedrijf beginnen; wat moet je weten?

eigen bedrijf beginnen

Eigen bedrijf beginnen?

Als ik erover nadenk is het een vraag die ik best vaak krijg: wanneer besluit je nou om je te registreren als bedrijf bij de kamer van koophandel? Wat moet je weten en waar moet je rekening mee houden?

In de huidige pandemie is online zaken doen populairder dan ooit. Logisch want dat is momenteel bijna de enige manier om ervan overtuigd te zijn dat klanten je nog kunnen vinden. Plus het ook gewoon een teken van deze tijd waarin online meer en meer overneemt van de ‘gewone’ bedrijven.

Zelf ben ik inmiddels alweer 15 jaar ondernemer. Toen ik begon in 2006 was het nog een andere wereld. Maar wanneer registreer je je nou?

Om te beginnen; altijd handig om even te checken op de site van de Kamer van Koophandel voor de laatste informatie. Daar is veel terug te vinden wat handig is als je net begint. Ook als je overweegt om je te registreren dan kan dat handig zijn.

Wanneer wel en niet?

Over wanneer je nou wel of niet moet registreren bij de KvK bestaan nogal wat misverstanden. Ook in dat geval is wederom even checken met de kvk de beste optie. Ben je momenteel in loondienst en klus je wel eens wat bij? Dan zal dat zelden genoeg geld opleveren of genoeg tijd in beslag nemen om aangemerkt te worden als ondernemer.

Je kunt – ook al ben je niet ingeschreven – gewoon een factuur sturen naar het bedrijf of de particulier waar je voor gewerkt hebt. Of je daar wel of niet BTW over kunt en moet berekenen dat is weer een ander verhaal.

Je kunt natuurlijk evengoed besluiten om je te registreren, ook al verdien je nog geen drie dubbeltjes met je nieuwe bedrijf. Maar je moet ergens beginnen en als jij de intentie hebt om er je fulltime job van te maken of in ieder geval voor een groot gedeelte met je eigen bedrijf wilt bezig dan is er niks mis mee om je te registreren bij de Kamer van Koophandel. Dit kan tegenwoordig heel makkelijk online.

Zeker als je je wilt gaan profileren bij potentiƫle klanten is het fijn als je kunt zeggen (mochten ze het vragen) dat je een echt bedrijf bent. Want ja, zo voelt het toch wel een beetje als je eenmaal geregistreerd bent.

Gebaseerd op de gegevens die je aangeeft bij de kvk, zullen zij je aanmelden bij de belastingdienst. Dat hoef je dus niet apart te doen.

eigen bedrijf beginnen

Belastingdienst

De belastingdienst hanteert namelijk weer net even andere richtlijnen dan de kvk. Om het leven makkelijk te maken hebben ze een soort vragenchecklijst die je kunt invullen om te checken of je voor de belastingdienst een eigen ondernemer bent.

Het kan ook nog zo zijn dat je geen ondernemer bent voor de belastingdienst als het gaat om de inkomstenbelasting maar wel voor de btw.

De fun!

Natuurlijk is een eigen bedrijf beginnen boven alles gewoon heel spannend. En leuk! En had ik al gezegd dat het spannend is? šŸ™‚ Toen ik 15 jaar geleden begon vond ik het echt heel erg ‘nerve wrecking’. Ik begon parttime. Ik vroeg aan mijn baas of ik een dag minder kon werken en die tijd plus het weekend (plus de avonden) besteedde ik aan mijn fotografie businesss. Dat betekende dus dat ik die eerste periode 7 dagen per week aan de slag was. Maar dat was ok. Het was leuk en spannend!

Al gauw kwam ik niet meer uit met de tijd die ik had dus na een jaar ongeveer vroeg ik aan mijn toenmalige baas of ik misschien niet nog een dag minder kon gaan werken. Gezien het feit dat ik een leidinggevende functie had was het niet heel raar dat hij nee zei. Dus ik moest de beslissing maken; ontslag nemen en er vol voor gaan of toch maar blijven. Want die zekerheid die is best fijn als je net begint.

Uiteindelijk koos ik ervoor om ontslag te nemen en zo begon ik in juni 2007 aan een volledige fulltime eigen business. Ik zou niet anders meer willen. Dus wil jij ook je eigen bedrijf starten? Laat je dan niet tegenhouden maar maak een gedegen plan en ga ervoor!

Bewaren?

Een eigen bedrijf beginnen

Sharing is caring!

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.