Menu
Lifestyle

Budget – Wat weet jij van je financiële situatie?

budget

Budget like you mean it

Vroeger – toen ik ergens in de twintig was – was ik een ramp als het aankwam op budget beheersing. Ik stond standaard rood en soms zo erg dat ik een lening moest afsluiten om de maand door te komen. Of om het jaar door te komen. Er waren weken bij dat ik nog net genoeg geld had om kattenvoer te kopen. Gelukkig woonden mijn ouders in die tijd dichtbij dus ik hoefde niet perse van honger om te komen. Een telefoontje met ‘Ik kom vanavond eten’ was genoeg.

Ondernemer

Ook later toen ik samenwoonde ging het eigenlijk niet meteen heel veel beter. Ik deed maar wat. Als ik op vakantie wilde, dan rekende ik net zo hard totdat het kon. Op die blaren gingen we dan wel zitten als we weer thuis waren. Het was niet zo dat we van honger omkwamen maar mijn creditcard was mijn grootste vriend. Bij wijze van spreken dan.

Dat veranderde allemaal op slag toen ik van werknemer veranderde in ondernemer. Ineens was dat geld een hele andere rol gaan spelen. Niet meer elke maand de zekerheid hebben dat er wat nieuws binnen zou komen veranderde mijn mindset drastisch.

Inmiddels ben ik een budget-pro. Ik weet precies wat er nog binnen moet komen, wat er allemaal uitgaat en ik heb diverse potjes voor onvoorziene uitgaven. En ik kan je vertellen: dat voelt een stuk prettiger dan de paniekstand waar ik vroeger in leefde.

YNAB – You need a budget

Voor mijn budget overzicht gebruik ik de app YNAB. Dat werkt iets anders dan een standaard budget app. In de basis is het natuurlijk hetzelfde: je zorgt dat je een overzicht maakt van alle kosten voor de maand. Hypotheek, gas, licht enzovoort. Vervolgens heb ik dat uitgesplitst in zakelijk en prive uitgaven.

Maar waar YNAB anders is, is dat je vooruitpland. Plus je zorgt dat je altijd 30 dagen vooruit kunt. En – zoals ze zelf zeggen – elke euro moet een ‘job’ hebben.

Een voorbeeld; stel ik heb € 1000,- op de bank. Ik verdeel dat geld over alle budgetposts tot er € 0,- over is. Ik heb dus ook rekening gehouden met jaaruitgaves. Zo is daar de jaarlijkse contributie van de ANWB die ik verdeeld heb in 12 maanden en dat bedrag wordt elke maand opzij gezet in mijn budget. Hieronder een voorbeeldje. De variabele kosten zijn allemaal zaken die je waarschijnlijk niet elke maand uitgeeft. Zeker uit eten zit er voorlopig even niet uit.

Omdat ik zit te denken aan een uitgebreide verbouwing van mijn huis (of een nieuwe badkamer) heb ik de reservering daarvoor vrij hoog staan. Of dat lukt is nog de vraag maar goed de intentie is er. 🙂

Aanpassen

Mijn budget is niet statisch. Het veranderd continue. Maar door op deze manier mijn budget bij te houden weet ik wel precies wat ik heb en wat ik de komende maanden kan verwachten. Plus inmiddels is mijn budget voor de komende 81 dagen gecovered. Nu hoop ik natuurlijk niet dat ik de komende 81 dagen niks verdien, maar áls dat zo zou zijn kan ik de komende dagen in ieder geval overleven.

Check ook de promo video van YNAB hieronder. Dit is overigens geen promo budget verhaal, maar ik ben gewoon heel enthousiast over deze manier van budgetteren. YNAB is overigens niet gratis. Het kost $ 84,- per jaar maar ik vind het dat meer dan waard. (kun je dat ook meteen mooi in je budget meenemen)

Synchronisatie

Ook fijn: YNAB kun je installeren op al je apparaten en vervolgens kun je je budget op alles bekijken. Sommige dingen doe ik op mijn telefoon (zoals snel uitgaven verwerken) en andere dingen doe ik op mijn desktop. Kortom, wil jij meer grip op je financiële situatie? Je kunt het 30 dagen gratis uitproberen!

Beste budgetting app $ 84,00 per jaar
  • Gebruiksvriendelijk
  • Budget vriendelijk
  • Prijs/kwaliteit
4.7

Samenvatting

Een top app om te gebruiken als je je geld weer onder controle wilt krijgen. Met YNAB is dat makkelijk te doen. Bovendien synchroniseert de app tussen al je apparaten. 

Nadeel: omdat het van oorsprong een Amerikaanse app is kun je niet je bankgegevens binnenhalen.

Sharing is caring!

No Comments

    Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.